Digitale infrastructuur

We leven steeds meer in een wereld die zich online afspeelt, in een grote datastroom. Wanneer onderzoekers in het SSH-domein beschikken over een goede ‘digitale infrastructuur’, dan maakt dat hun werk makkelijker. Onderzoekers hebben dan snel en veilig toegang tot de informatie die ze nodig hebben.

CLARIAH en ODISSEI

Vanuit de Nationale Roadmap Grootschalige Wetenschappelijke infrastructuur zijn veel sociaal- en geesteswetenschappelijke dataverzamelingen en collecties samengebracht binnen CLARIAH en ODISSEI. In die context moet ook het belang van de verbinding genoemd worden met de (door de overheid gefinancierde) erfgoedinstellingen en archieven die een belangrijk deel van de SSH-data beheren. De inbedding in internationale netwerkinitiatieven via vijf ERICs (European Research Infrastructure Consortium) in de SSH (CLARIN, DARIAH, ESS, SHARE, CESSDA) maakt het mogelijk om data uit verschillende systemen, instellingen en landen te verbinden.

PDI-SSH

De afgelopen jaren heeft de vanuit de SSH-raad opgerichte Stichting Platform Digitale Infrastructuur SSH (PDI-SSH) al een deel van de doelstellingen van het Domeinbrede Plan Digitale SSH (onderdeel B van het domeinbeeld Samen Sterker) tot uitvoering gebracht, middels het organiseren van twee calls voor infrastructurele investeringen.

LBDI-SSH

Sinds eind 2022 wordt vanuit de SSH-raad daarnaast gewerkt aan een tweede in het Domeinbrede Plan Digitale SSH genoemde doelstelling: de oprichting van een Landelijk Beraad Digitale Infrastructuur (LBDI-SSH), een breed landelijk platform van experts en vertegenwoordigers van bestaande netwerken als ODISSEI en CLARIAH, dat inzet op de coördinatie van initiatieven op het gebied van digitale infrastructuur in het SSH-domein en op landelijke strategieontwikkeling. Met een dergelijke regiegroep, ingesteld via de SSH-raad, zal het SSH-domein beter in staat zijn om de infrastructuur gecoördineerd en met maximale synergie uit te bouwen en nieuwe ontwikkelingen doorlopend te toetsen aan de (digitale) vereisten voor gedegen SSH-onderzoek. Hier wordt ook de verbinding gelegd met het lopende sectorplan rechtsgeleerdheid, met als innovatie dat ook juridische en empirisch-juridische dataverzamelingen aansluiten.

Nieuwe investeringen in infrastructuur vanuit de sectorplannen GW en SW en vanuit het ‘dwarsdoorsnijdend thema’ zullen plaatsvinden binnen de door dit platform geformuleerde kaders. De in het huidige sectorplan voorgestelde inzet op maatschappelijk urgente problematiek biedt een uitgelezen kans om op specifieke thema’s kennis te bundelen, en om uitwisselbare data en herbruikbare software te ontwikkelen. Zo ontstaat focus voor data-gebaseerd onderzoek binnen de Digital Competence Centers in ontwikkeling en wordt de basis gelegd voor een landelijke expertisehub die ondersteuning kan bieden bij opslag, beheer en analyse van data in samenwerking met SURF en e-science centra.

Laatste nieuws

Het laatste nieuws omtrent de ontwikkeling van een digitale infrastructuur vind je op onze nieuwspagina en LinkedIn.