Economisch
Het SSH-domein versterkt met onderwijs en onderzoek de Nederlandse economie. Dit is als volgt te verklaren:
SSH is hofleverancier van de dienstensector
Tegenwoordig werkt bijna 80% van de werkenden in de dienstensector. Daaronder vallen financiële, zakelijke en juridische dienstverlening, zoals door advocatenkantoren, adviesbureaus en fintech-bedrijven, informatie en communicatie, waaronder uitgeverijen, film, radio, tv, telecommunicatie, de IT- en informatiedienstverlening, maar ook een enorme breedte aan niet-commerciële dienstverlening in de sfeer van overheid, cultuur en zorg.
Het SSH-domein is hofleverancier van hoog opgeleide arbeidskrachten voor deze alsmaar groeiende diensteneconomie.
SSH is een belangrijk onderdeel van succesvolle innovatie
De Adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie heeft in het adviesrapport Vanzelfsprekende verbinding – Veranker sociaal- en geesteswetenschappelijk onderzoek in innovatie laten zien dat SSH-onderzoek een essentieel onderdeel is van succesvolle innovatie. Door gedragsinzichten en sociaal-economische analyses draagt SSH-onderzoek bij aan projecten die gericht zijn op gedragsverandering en duurzaamheid.
Impact van klimaatverandering
Klimaatverandering heeft naar alle waarschijnlijkheid een aanzienlijke impact op de Nederlandse economie, met gevolgen op zowel korte als lange termijn. De Nationale Klimaatadaptatiestrategie heeft de gevolgen voor elf verschillende sectoren uitgewerkt. Extreme weersomstandigheden zoals overstromingen, droogte en hittegolven beïnvloeden verscheidene sectoren, waaronder landbouw, infrastructuur en de financiële sector.
In het artikel The technological and social timelines of climate mitigation: Lessons from 12 past transitions (2021) laten Nelson & Allwood zien dat sociale transities gemiddeld vier decennia korter duren dan technologische transities. Ze concluderen: “Our evidence suggests that policymakers who continue to rely on technology transitions to reduce emissions will be unable to deliver climate targets by 2050. By engaging with the public to stimulate social transitions governments could have more impact, more swiftly. Only by utilising both technological and social transitions can policymakers hope to achieve net zero emissions by 2050.” Dit onderstreept het belang van kwalitatief hoogstaand SSH-onderwijs en SSH-onderzoek.
De economische impact van mentale gezondheid
Meer dan 40% van de Nederlanders heeft ooit en 18% heeft in het afgelopen jaar een psychische aandoening gehad. De gevolgen zijn, naast het persoonlijke lijden, hoge kosten voor geestelijke gezondheidszorg, langdurig werkverzuim en economische verliezen. Mensen met ernstige psychische ziekten overlijden ook 10 tot 20 jaar eerder dan mensen zonder deze klachten. De World Health Organization voorspelde in 2011 al dat depressie in 2030 een leading cause of disease burden zal zijn. Op dit moment staat depressie inderdaad bovenaan de wereldranglijst van psychische stoornissen.
Betere en toegankelijke behandelingen binnen de GGZ verhogen de arbeidsparticipatie en economische productiviteit en maken de samenleving gezonder. Een inspirerend voorbeeld in dit verband is het werk van de Engelse onderzoekers David Clark (psycholoog) en Richard Layard (arbeidseconoom) dat laat zien dat zo’n 60% van de belangrijkste psychische aandoeningen redelijk goed te behandelen is en dat behandeling economische winst oplevert in termen van minder ziekteverzuim, minder schooluitval en minder arbeidsongeschiktheid. De analyse van Clark en Layard was in het Verenigd Koninkrijk een belangrijke impuls om te komen tot het overheidsprogramma improving access to psychological therapies.