Kennis- en Innovatieconvenant

Het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) is een overeenkomst tussen de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties. Het doel van het convenant is om door middel van samenwerking innovatie te stimuleren en maatschappelijke uitdagingen aan te pakken, zoals klimaatverandering, gezondheid, veiligheid, energie en digitalisering.

Het KIC richt zich op onderzoek en ontwikkeling en maakt het mogelijk om grote, meerjarige onderzoeks- en innovatieprogramma’s op te zetten. Een belangrijk aspect van het convenant is dat publieke en private partijen samen financiering verstrekken voor innovatieprojecten. Deze projecten zijn vaak gericht op het ontwikkelen van nieuwe technologieën, diensten of producten die bijdragen aan de economische groei van Nederland en de maatschappelijke impact vergroten.

Onder het KIC worden specifieke thema’s en “missies” gedefinieerd, waarbij verschillende sectoren samenwerken om deze missies te realiseren. Dit gebeurt vaak in lijn met de Missiegedreven Topsectoren- en Innovatiebeleid van de overheid, waarin Nederland een aantal speerpunten heeft gedefinieerd voor een duurzame en innovatieve toekomst.

Relevantie voor SSH-onderzoekers

De Nationale Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) plaatst regelmatig calls for proposals vanuit het KIC. Het gaat hier om interdisciplinaire projecten waar SSH-aspecten veelal een belangrijke rol spelen. Het is een mooie kans voor SSH-onderzoekers om bij te dragen aan maatschappelijke vooruitgang.

Op deze pagina van NWO worden regelmatig calls geplaatst. Onderaan de pagina kun je je inschrijven voor hun nieuwsbrief.