Meerwaarde SSH

Het SSH-domein (de sociale wetenschappen, de geesteswetenschappen, rechtsgeleerdheid en economie & bedrijfskunde) creëert waarde voor Nederland. Op de deelpagina’s Economisch, Maatschappelijk en Cultureel laten we zien wat de economische, maatschappelijke en culturele meerwaarde is van SSH-onderzoek en -onderwijs.

Op deze pagina integreren we de drie vormen van meerwaarde in één verhaal.

Oplosser van maatschappelijke problemen

In Nederland is er momenteel een aantal maatschappelijke uitdagingen en thema’s waarvoor het SSH-domein (Social Sciences & Humanities) van grote waarde is:

  1. Veerkracht bij de jeugd
  2. Mentale gezondheid
  3. De menselijke factor in digitalisering
  4. Duurzaamheid en gedrag
  5. Sociale ongelijkheid, armoede en diversiteit

De Adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie (AWTI) presenteerde in 2024 het adviesrapport ‘Vanzelfsprekende verbinding – Veranker sociaal- en geesteswetenschappelijk onderzoek in innovatie‘. De AWTI liet zien hoe belangrijk SSH-onderzoek is bij het innovatief oplossen van bovenstaande complexe maatschappelijke vraagstukken in Nederland.

Om innovatie goed te laten aansluiten bij de samenleving en de markt, moet men rekening houden met de samenleving en de markt, inclusief ethische, juridische, gedragsmatige, bestuurlijke, culturele, institutionele, zakelijke, politieke en sociaal-geografische aspecten. Het aannemen van een interdisciplinaire aanpak gedurende het hele innovatieproces is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat innovatie succesvol in onze samenleving en markten landt.

De huidige regering heeft als reactie op dit inzicht besloten om SSH-onderzoek steviger te verankeren in innovatie.

stads

De sectorplan thema’s

Het SSH-domein bestaat uit vier sectoren en voor elke sector zijn er landelijke sectorplannen opgesteld. Bij het opstellen van deze plannen is vastgesteld welke thema’s momenteel bovenaan de SSH-agenda moeten staan. Deze thema’s geven nog uitgebreider weer op welke vlakken het SSH-domein van waarde is.

Sectorplan thema’s dwarsdoorsnijdend thema

De SSH-raad kwam met een SSH-breed plan met als dwarsdoorsnijdend thema: ‘Welvaart, participatie en burgerschap in een digitale wereld’. Het plan bestaat uit vijf thema’s:

  1. Welvaart, werk en ondernemerschap
  2. Onderwijs, burgerschap en democratie
  3. Communicatie, informatie en sociale ongelijkheid
  4. Recht, privacy en veiligheid
  5. Welzijn en gezondheid

De Nederlandse universiteiten werken aan deze thema’s vanuit het perspectief van digitalisering. Hier lees je meer over de voortgang van dit sectorplan.

Sectorplan thema’s sociale wetenschappen

Deze thema’s staan wegens de maatschappelijke urgentie bij sociaal wetenschappers bovenaan de agenda:

  1. Veerkracht bij jeugd
  2. Psychische aandoeningen
  3. De menselijke factor in nieuwe technologieën
  4. Maatschappelijke transitie en gedragsverandering
  5. Maatschappelijke ongelijkheid en diversiteit

Sociaal wetenschappers hebben oog voor het welzijn en de betrokkenheid van mensen te midden van grote veranderingen, waaronder de grootschalige digitale en ‘groene’ transities. Hier lees je meer over de voortgang van het sectorplan Sociale Wetenschappen.

Sectorplan thema’s geesteswetenschappen

De geesteswetenschappen onderzoeken menselijke waarden en menselijke creaties en zijn van groot belang ten tijde van culturele verschuivingen. In onderstaande paragraaf over de ’tussentijd’ lichten we dit toe.

De centrale thema’s van het sectorplan:

  1. Humane Artificiële Intelligentie & de Gedataficeerde Samenleving
  2. Cultureel Erfgoed & Identiteit

Ook de talen zijn van groot belang. Globalisering en multiculturaliteit vragen om cultuurexpertise en kennis van taal in een cultureel-politieke context.

Hier lees je meer over de voortgang van dit sectorplan.

Sectorplan thema’s rechtsgeleerdheid

Leven in een rechtvaardige samenleving vraagt continu om bijsturing. Zonder onderwijs, onderzoek en innovatie ontstaat er wanorde.

Dit waren de speerpunten van het eerste sectorplan rechtsgeleerdheid:

  1. Empirical Legal Studies
  2. Digital Legal Studies
  3. Conflict oplossende instituties
  4. Transformatieve werking van globalisering in het recht
  5. Herijking van publieke belangen in private verhoudingen

Hier lees je meer over de voortgang van dit sectorplan.

Bovenstaande sectorplan thema’s illustreren voornamelijk wat de maatschappelijke en culturele meerwaarde van het SSH-domein is.

Het domein levert bovendien een essentiële economische bijdrage.

onderzoek

De economische meerwaarde van het SSH-domein

De Nederlandse economie wordt gekenmerkt door een verregaande verdienstelijking. Waren de dienstensector en de goederenproductie in de jaren ’60 nog in balans, tegenwoordig is het aandeel van de dienstensector in de Nederlandse economie ruim 78 procent. Daaronder vallen financiële, zakelijke en juridische dienstverlening, zoals door advocatenkantoren, adviesbureaus en fintech-bedrijven, informatie en communicatie, waaronder uitgeverijen, film, radio, tv, telecommunicatie, de IT- en informatiedienstverlening, maar ook een enorme breedte aan niet-commerciële dienstverlening in de sfeer van overheid, cultuur en zorg.

Het SSH-domein is hofleverancier van hoog opgeleide arbeidskrachten voor de alsmaar groeiende diensteneconomie die Nederland zo’n sterke positie in de wereld verschaft. Meer dan welk domein dan ook zorgt het SSH-gebied ervoor dat de relatief nieuwe motor van de Nederlandse economie kan blijven draaien.

Op de pagina Economisch geven we een overzicht met praktijkvoorbeelden van de economische bijdrage van het SSH-domein. We bespreken ook indirecte effecten: het belang van mentale gezondheid, rechtvaardige instituties, goed onderwijs, management en diverse andere (SSH-)factoren die bijdragen aan economische groei.

gracht

De culturele meerwaarde van het SSH-domein

Cultuur is wat de mens schept: kennis, overtuigingen, kunst, recht, ethiek, gewoonten en alle andere eigenschappen die door de mens zijn aangeleerd als onderdeel van een samenleving. De analogie van microbiële culturen gaat hier op: in sommige culturen gedijen mensen beter dan in andere.

Ten tijde van culturele verschuivingen (digitalisering, sociale media en Big Tech, de impact van klimaatverandering op ons gedrag en een herwaardering van de nationale identiteit in een context van multiculturaliteit) is het van belang dat onderzoekers hier kwalitatief duiding aan geven. SSH-onderzoekers (antropologen, sociaal psychologen, historici, filosofen) doen dit – en zo voeden ze het publieke debat.

Op de pagina Cultureel werken we dit verder uit.

Betere verankering van SSH-onderzoek in KIC-calls

Ook de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is bekend met de meerwaarde van SSH-onderzoek. NWO plaatst regelmatig KIC-calls for proposals vanuit het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC). Het KIC is een overeenkomst tussen de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties. Het doel van het convenant is om door middel van samenwerking innovatie te stimuleren en maatschappelijke uitdagingen aan te pakken, zoals klimaatverandering, gezondheid, veiligheid, energie en digitalisering. NWO heeft – wegens het in de tekst hierboven uitgewerkte belang – SSH-onderzoek steviger verankerd in deze interdisciplinaire projecten.

Hier vind je NWO calls met specifieke kansen voor SSH.

boeken

De huidige tijd als ’tussentijd’

De verbinding in onderzoek en onderwijs met mens en maatschappij is belangrijker dan ooit. Dit heeft te maken met het feit dat we de huidige tijd kunnen beschouwen als een ’tussentijd’.

Voor het eerst sinds driehonderd jaar hebben mensen tot vijfendertig jaar een lagere ‘brede welvaart’ dan oudere generaties. Klimaatverandering is onmiskenbaar en hiermee worden de grenzen van de klassieke economische groei zichtbaar.

Wanneer het oude barsten vertoont en het nieuwe vorm krijgt, spreken we van een ’tussentijd’ – een tijd waarin men zoekt naar een nieuwe vorm. ‘Tussentijd’ wil zeggen dat er noodzakelijke systeem- en cultuurveranderingen aanstaande zijn.

De meerwaarde van het SSH-domein is daarom juist nu groter dan ooit. Filosofen, cultureel antropologen, psychologen, historici en economen kunnen de huidige tijd duiden en helpen navigeren wanneer de kaders minder zichtbaar zijn. Ze kunnen, redenerend vanuit menselijke waarden, antwoorden formuleren op de vragen ‘hoe verder?’ en ‘waarheen?’.

Een concreet voorbeeld hiervan is de reflectie op human-centered AI, welke ten dienste staat van de mens en onze gedeelde toekomstvisie.

Op de volgende pagina’s illustreren en verdiepen we de meerwaarde van SSH-onderzoek met praktijkvoorbeelden:

  1. Economische meerwaarde
  2. Maatschappelijke meerwaarde
  3. Culturele meerwaarde