Voortgang Dwarsdoorsnijdend Thema

Het SSH-brede sectorplan richt zich op de digitale samenleving. Universiteiten werken aan een of meer van de volgende vijf sub-thema’s:

  1. Welvaart, werk en ondernemerschap
  2. Onderwijs, burgerschap en democratie
  3. Communicatie, informatie en sociale ongelijkheid
  4. Recht, privacy en veiligheid
  5. Welzijn en gezondheid

Voortgang thema 1: Welvaart, werk en ondernemerschap

De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), de Universiteit Twente (UT) en de Open Universiteit (OU) werken aan dit thema.

  • EUR organiseert 7 maart 2025 een SSH-brede sectorplan conferentie, met een focus op het thema ‘digitalisering en werk’. Onderzoekers zullen hier hun werk presenteren aan een interdisciplinaire onderzoekscommunity.

Voortgang thema 2: Onderwijs, burgerschap en democratie

Maastricht University (UM), de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU) werken aan dit thema.

Voortgang thema 3: Communicatie, informatie en sociale ongelijkheid

De Radboud Universiteit (RU), de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Universiteit Utrecht (UU) en de Vrije Universiteit (VU) werken aan dit thema.

  • Marcel Broersma – hoogleraar Journalistieke Cultuur en Media aan de RUG – is trekker van het landelijke DigitaleSamenleving-programma. Meer dan dertig vooraanstaande wetenschappers werken hier aan bepaalde sub-thema’s. Begin februari 2025 is er een bijeenkomst met alle onderzoekers.
  • De RU is lid geworden van CoRe – een samenwerking tussen Europese en Afrikaanse universiteiten op het gebied van Migration & Health.

Voortgang thema 4: Recht, privacy en veiligheid

De Open Universiteit (OU), de Universiteit Utrecht (UU) en de Universiteit Leiden (LEI) werken aan dit thema.

Voortgang thema 5: Welzijn en gezondheid

De Radboud Universiteit (RU), de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), Tilburg University (TiU), Wageningen Universiteit (WUR), Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Universiteit Leiden (LEI) werken aan dit thema.

  • De TiU organisteert half januari 2025 een symposium over digital health and wellbeing, dit wordt twee keer per jaar gedaan. Hier worden onderzoekers van universiteiten en maatschappelijke partners bij elkaar gebracht.
  • De RUG heeft een Universitair Docent aangesteld op dit sub-thema (digital wellbeing en toegankelijke digitale zorg).