Voortgang Dwarsdoorsnijdend Thema
Het SSH-brede sectorplan richt zich op de digitale samenleving. Universiteiten werken aan een of meer van de volgende vijf sub-thema’s:
- Welvaart, werk en ondernemerschap
- Onderwijs, burgerschap en democratie
- Communicatie, informatie en sociale ongelijkheid
- Recht, privacy en veiligheid
- Welzijn en gezondheid
Voortgang thema 1: Welvaart, werk en ondernemerschap
De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), de Universiteit Twente (UT) en de Open Universiteit (OU) werken aan dit thema.
- EUR organiseert 7 maart 2025 een SSH-brede sectorplan conferentie, met een focus op het thema ‘digitalisering en werk’. Onderzoekers zullen hier hun werk presenteren aan een interdisciplinaire onderzoekscommunity.
Voortgang thema 2: Onderwijs, burgerschap en democratie
Maastricht University (UM), de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU) werken aan dit thema.
Voortgang thema 3: Communicatie, informatie en sociale ongelijkheid
De Radboud Universiteit (RU), de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Universiteit Utrecht (UU) en de Vrije Universiteit (VU) werken aan dit thema.
- Marcel Broersma – hoogleraar Journalistieke Cultuur en Media aan de RUG – is trekker van het landelijke DigitaleSamenleving-programma. Meer dan dertig vooraanstaande wetenschappers werken hier aan bepaalde sub-thema’s. Begin februari 2025 is er een bijeenkomst met alle onderzoekers.
- De RU is lid geworden van CoRe – een samenwerking tussen Europese en Afrikaanse universiteiten op het gebied van Migration & Health.
Voortgang thema 4: Recht, privacy en veiligheid
De Open Universiteit (OU), de Universiteit Utrecht (UU) en de Universiteit Leiden (LEI) werken aan dit thema.
- De OU heeft met LEI een professionele opleiding opgezet: wetsanalyse en wendbare wetsuitvoering in de democratische rechtstaat. Hier worden thema’s van het sectorplan in verwerkt. De opleiding wordt samen met andere partners verder uitgebreid tot een vakopleiding ‘wetsanalyse’.
Voortgang thema 5: Welzijn en gezondheid
De Radboud Universiteit (RU), de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), Tilburg University (TiU), Wageningen Universiteit (WUR), Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Universiteit Leiden (LEI) werken aan dit thema.
- De TiU organisteert half januari 2025 een symposium over digital health and wellbeing, dit wordt twee keer per jaar gedaan. Hier worden onderzoekers van universiteiten en maatschappelijke partners bij elkaar gebracht.
- De RUG heeft een Universitair Docent aangesteld op dit sub-thema (digital wellbeing en toegankelijke digitale zorg).